Vitaler
Schoner
Slimmer
Livemobility

We weten het allemaal, fietsen is goed voor je! En niet alleen voor jezelf, fietsen is ook nog eens beter voor het milieu. Je komt zonder filestress aan op je werk, je hebt bewogen voor je de hele dag op weer achter je bureau plaatsneemt en je bent in alle vroegte wakker van de koude wind. Zijn er dan alleen maar voordelen, nee helaas niet. Het wordt kouder nu het winter is en als het regent is het nu echt heel vervelend. Maak je geen zorgen, het regent gelukkig niet zo heel vaak. Een winterse fietsrit valt overigens best mee met de juiste fietskleding. Er zitten heel veel voordelen aan fietsen naar het werk. Alleen hoe krijg je je medewerkers zo ver?

5 tips om je medewerkers door de winter te laten fietsen

1. Bepaal de veranderpotentie

Hoe reizen medewerkers nu naar het werk? Hoeveel dagen? Waar komen ze vandaan? Hoeveel medewerkers wonen op fietsbare afstand? Rijkswaterstaat heeft onderzoek gedaan naar personenvervoer. Opvallend genoeg blijkt dat 50% van alle autoritten korter dan 7,5km zijn. Afstanden van 7,5 kilometer zijn echter prima fietsbaar en met een e-bike is een afstand tot 15 kilometer zelfs reëel.

2. Geef reiskostenvergoeding voor fietsritten

Geef een onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,19 per gefietste kilometer. Oók aan medewerkers die binnen 10 kilometer afstand wonen. Zo kun je medewerkers motiveren om vaker te gaan fietsen, ook in de winter. Het lijkt misschien een klein bedrag voor zo’n kleine afstand, maar alle kleine beetjes helpen!

3. Beloon fietsritten met stimuleringsacties en -programma’s

Om nog even terug te komen op het onderzoek van Rijkswaterstaat: een andere interessante uitkomst is dat gedragsverandering van medewerkers kan worden gestimuleerd door het gebruik van alternatieven onder de aandacht te brengen. Er zijn verschillende mogelijkheden om als werkgever duurzame keuzes te belonen. Deze programma’s of acties maken het extra aantrekkelijk om vaker de fiets te pakken, bijvoorbeeld door het laten uitproberen van e-bikes of punten geven voor het tonen van het gewenste gedrag.

4. Zorg voor alternatieven voor zakelijke ritten

Het aanbieden van de deelfiets zorgt ervoor dat er geen reden is om niet op de fiets te komen. Deze fietsen zijn immers voor iedereen beschikbaar. Wij snappen ook wel dat het niet altijd mogelijk is om op de fiets te komen. Biedt dan andere duurzamere opties aan de komen met de auto, bijvoorbeeld een poolauto, deelscooter of anonieme OV-chipkaarten.

5. Doe inspiratie op bij andere werkgevers

Wat doen andere werkgevers aan fietsstimulering? Wat kun je nog meer doen en hoe pak je dat aan? Lees onze klantcases met praktische tips van werkgevers om slimmer en duurzamer te reizen en kijk vervolgens of je deze tips ook kunt toepassen bij jezelf.

Met deze tips kunnen jij en je medewerkers deze winter lekker blijven doorfietsen. Je bent hiermee niet alleen goed bezig voor jezelf, maar ook voor het milieu. Fietsen is natuurlijk een veel duurzamere optie dan het rijden met de auto. Het gevolg van een koude winter is dat de uitstoot van CO2 stijgt met maar lieft 7,3 procent. Jij kan dus helpen besparen door lekker te blijven fietsen! Wat zou jij doen om je medewerkers vaker te laten fietsen?