E-bussen in Nederland en Europa

E-Bussen in Nederland blijven groeien

Nederland is wereldwijd koploper als het gaat om elektrisch openbaar vervoer. In Nederland rijden zelfs de meeste elektrische bussen. Het doel is om in 2030 geen dieselbussen meer te hebben, maar om alle stadsbussen dan elektrisch te laten rijden. Daarom mogen er vanaf 2025 geen dieselbussen meer worden aangeschaft in het openbaar vervoer. Er wordt steeds meer gekozen voor duurzaamheid en innovatie. Dat is de reden dat het mogelijk is voor Nederlandse e-bussen om zo snel te groeien. Zo kreeg streekvervoerder Connexxion laatst een Europese subsidie voor de bouw van 169 laadstations voor elektrische bussen. Dit zou gaan om een bedrag van rond de 13,5miljoen euro!

De voordelen van e-bussen

Er zitten veel voordelen aan het rijden van e-bussen ten opzichte van de “normale” bussen. Een van de grootste voordelen is de vermindering van geluid en trillingen. Een elektrische bus is veel stiller, zeker in de binnenstad. Doordat de bus veel stiller is door de elektrische motor, zal de bus zelf ook veel minder trillen. Dit zorgt voor een veel comfortabelere busrit. Naast dat de elektrische motor zal zorgen voor minder geluidsoverlast, zal deze ook gaan zorgen voor minder CO2 uitstoot. Openbaar vervoer met minder uitstoot begint mogelijk met volledig elektrische bussen, omdat er in Nederland zo ongelofelijk veel bussen rijden. De CO2 uitstoot zou dus flink omlaag kunnen gaan, als alle bussen elektrisch zouden zijn. Het laatste voordeel aan de elektrische bus is dat ze lager zijn in kosten, Dit is misschien minder belangrijk voor passagiers en belangrijker voor de vervoersmaatschappijen, maar het blijft toch zeker een voordeel! De kosten per 100KM elektrisch rijden zijn slechts €5,70. Het zal in het opstartproces misschien een flinke investering zijn in laadpalen, maar op lange termijn ben je met een elektrische bus veel goedkoper uit.

Kijk maar eens naar de onderstaande vergelijkingen opgesteld door emoss.

Elektrische bus minder geluidsoverlastElektrische bus minder CO2 uitstootElektrische bus minder kosten

 

Elektrische bedrijfsbussen

Naast de bussen in het openbaar vervoer, rijden er natuurlijk ook bedrijfsbussen en daar schreven wij eerder een stuk over. Ook deze stappen langzaam over tot het elektrische rijden. Veel bedrijven waren een paar jaar geleden nog tegen de aanschaf van e-bussen, met als voornaamste reden dat de actieradius te laag is om elektrisch te rijden. Echter, de actieradius wordt steeds groter en verder ontwikkeld. Daarnaast is Nederland juist uitermate geschikt om elektrisch te rijden. De gemiddelde Nederlander rijdt dagelijks ongeveer 17 kilometer, daar heb je geen groot actieradius voor nodig! Ook hebben we in Nederland geen bergen, zal het vele remmen in het drukke verkeer de accu’s juist opladen en er is overal wel ergens een laadpaal of stopcontact te vinden.

Een ander tegenargument van bedrijven, zijn de hoge aanschafkosten van een elektrische bedrijfsbus ten opzichte van bedrijfsbussen die op traditioneel fossiele brandstoffen rijden. Maar deze investering lijkt het toch meer waard te zijn dan dat je vooraf misschien denkt. De overheid stimuleert namelijk elektrisch rijden, en dat levert je als ondernemer allemaal interessante aftrekposten op. Deze maken elektrisch rijden toch ineens heel interessant. Daarnaast zal er, net zoals bij de stadsbussen, minder geld uitgegeven worden aan het tanken. Dit zal op lange termijn kostenbesparend zijn.

Bedrijven met het goede voorbeeld

Een aantal grote bedrijven waaronder Unilever, IKEA, HP en Deutsche Post DHL, hebben vol ingezet op elektrisch rijden. In 2030 beloven de bedrijven dat bij vrachtwagens tussen de 3,5 en 7,5 ton, minimaal de helft elektrisch is. De afspraak is vastgelegd in het mobiliteitsinitiatief EV100. Daar hebben deze bedrijven ook samen hebben de uitspraak gedaan: “Het is zaak om van elektrisch rijden de nieuwe standaard te maken”.

Picnic online supermarkt bestelbusje
Een mooi Nederlands voorbeeld is het bedrijf Picnic. Picnic heeft namelijk een eigen voertuig ontwikkeld, op maat gemaakt voor bezorging van boodschappen in de Nederlandse woonwijken. Deze auto’s van slechts 1.30 meter breed zijn milieuvriendelijk en veroorzaken geen verkeersoverlast als de bezorger stopt om een bestelling af te leveren. Zij beschikken namelijk over een elektrische motor. Omdat de bedrijfsauto’s van Picnic zo smal zijn, kunnen zij perfect manoeuvreren over de Nederlandse wegen. De wagen is zo opgebouwd dat hij ook met volle belading zeer stabiel blijft en de elektrische motor is sterk genoeg om al het gewicht van de boodschappen te vervoeren van klant naar klant.

Wij denken dat er meer ondernemingen klaar zijn voor deze stap, want er zitten zo ongelofelijk veel voordelen aan.
Dus schaf snel een elektrische bus aan!