Elektrische-auto-verkoop-livemobility

Verkoop elektrische auto’s meer dan verdubbeld

Het aantal verkochte elektrische auto’s in het eerste half jaar van 2018 is verdubbeld. Goed nieuws! Dit blijkt uit een analyse van Automotive op basis van de Nederlandse registratiecijfers. Benzineauto’s worden iets meer verkocht dan voorheen. Dit ten koste van diesels die het erg zwaar hebben. Zo blijkt het marktaandeel van dieselauto’s in de eerste helft van 2018 met bijna 20% te zijn gedaald t.o.v. 2017. Dit terwijl de elektrische auto’s juist een enorm vlucht doormaakt.

Schone diesels te duur

Diesels zijn erg duur vanwege de complexiteit van de motor. Zo bestaat een brandstofmotor uit zo’n 900 draaiende onderdelen. Een diesel heeft daarbij nog eens roetfilters en katalysatoren nodig om te voldoen aan de uitstootnormen. Overheden eisen steeds schonere diesels waardoor er nog meer technologie is vereist en diesels nog duurder worden. Deze eisen zien we met name in binnensteden, waaronder Utrecht en Rotterdam, waar steeds minder diesels welkom zijn. Zo stemde de kamer dit voorjaar in met de stelling: “Nederland moet streven naar het louter verkopen van emissieloze (nieuwe) auto’s in 2025.” Iets voorzichtiger dan andere landen in Europa.

Elektrische auto’s maken opmars

In tegenstelling tot de diesel maken elektrische auto’s en bedrijfsauto’s juist een opmars. Ze worden steeds goedkoper. Onderzoek van Bloomberg New Energy Finance liet zien dat elektrische auto’s in 2022 al goedkoper zijn dan auto’s met verbrandingsmotoren. Dit komt onder andere doordat een elektrische auto slechts 20 draaiende delen heeft. Veel minder complex dus! Naast betaalbaar wordt de elektrische auto steeds praktischer. Accu’s worden steeds goedkoper, waardoor een actieradius van zo’n 500 kilometer straks ook in een betaalbare auto zit. Als laatste gaat snelladen steeds sneller waardoor je straks in 5 minuten zo’n 100 kilometer bij kan tanken.

Tabel-elektrische-auto-verkoop-livemobility

Ten opzichte van het eerste half jaar in 2017 verdubbelde het aantal verkochte elektrische auto’s. Van 3.273 naar 7.950 EV’s in 2018. En dan te bedenken dat de verwachte toppers nog geleverd moeten worden in Nederland. Zo komt er een betaalbare Hyundai Kona Electric aan die voor minder dan €40.000,- bijna 500 kilometer kan rijden. In het najaar wordt er ook een Kia Nero EV beschikbaar voor ongeveer dezelfde prijs en actieradius. Dit in combinatie met bijtellingsvoordeel en het ontbreken van MRB (wegenbelasting) zal zorgen dat de verkoop nog meer gestimuleerd wordt.