Beste-werkgever-van-Nederland-Livemobility

Zo word je de beste werkgever van Nederland!

Werknemers verwachten meer van hun werkgever. Een gezellige vrijmibo of een tafelvoetbaltafel maakt tegenwoordig al niet meer het verschil. Hoe kunnen werkgevers zich dan wel onderscheiden? En waar moet goed werkgeverschap anno 2018 aan voldoen? Lees het hier.

Wat is de formule voor goed werkgeverschap?

Om deze vraag te beantwoorden onderzocht Great Place to Work (GPtW) 145 verschillende organisaties. Zo bleek dat het onderling vertrouwen nog nooit zo hoog is geweest. Oftewel werknemers hebben meer vertrouwen in jou als werkgever. Goed nieuws dus! Tenslotte is vertrouwen de basis voor goed werkgeverschap van elke onderneming.

Het GPtW geeft aan de focus te leggen op meer aandacht voor ontwikkeling en meer interactie tussen collega’s. Ook is meer samenwerken en meer aandacht voor werknemers zelf van essentieel belang. Zo heeft een goede werkgever vandaag de dag oprechte interesse, is eerlijk en heeft respect voor zijn werknemers.

Daarnaast is er steeds meer behoefte aan een sterke visie vanuit werknemers. Ook willen werknemers meer betrokken raken bij de organisatie. Hierbij gaat het om gedeelde verantwoordelijkheid. Zo vinden werknemers hun werk en werkplek prettiger en presteren ze beter wanneer ze veel vrijheid krijgen. Group Hand Fist Bump

Maar wat maakt een werkplek nou een goede werkplek? Volgens René Brouwer, directeur van Great Place to Work, zijn er vijf factoren voor goed werkgeversbeleid. Dit zijn variëteit, originaliteit, toegankelijkheid, warmte en integratie. Hoe goed scoort jouw bedrijf al op deze factoren?

Uit onderzoek blijkt dat het vertrouwen, de relaties van werknemers onderling en de relatie die werknemers ervaren met het werk centraal staan. Zodoende is medewerkers gevraagd naar vertrouwen, plezier en trots. Deze drie aspecten worden namelijk door GPtW gezien als de essentie voor een goede werkrelatie. Zo worden de succesvolste werkgevers hiervoor bekroond wanneer ze goed scoren op deze onderdelen.

Uiteindelijk heeft GPtW 63 bedrijven opgenomen in de lijst van Best Workplaces in 2018. Dit betekent dat deze bedrijven een erkenning hebben gekregen voor goed werkgeverschap. Staat jouw bedrijf nou niet op deze lijst? Wees dan niet getreurd. In 2019 heb je weer een nieuwe kans om het beste van jouw bedrijf naar boven te halen!

Wat wil de moderne werknemer?

Er is jaarlijks een werkgever imago-onderzoek van onderzoeksbureau ICMA. Hieruit komen een aantal belangrijke factoren naar voren van goed werkgeverschap voor werknemers. Zo geeft 65% aan een aangename werksfeer belangrijk te vinden. Daarna volgen salaris/arbeidsvoorwaarden met 62% en baanzekerheid met 52%.

Afbeeldingsresultaat voor Top 10 belangrijkste aspecten goed werkgeverschapEchter waren de uitkomsten per leeftijdsgroep verschillend. Zo bleek dat jonge werkzoekenden vooral veel waarde hechten aan banen met goede ontwikkelingsmogelijkheden en carrièrekansen. Verder hechten ze ook meer waarde aan imago en een sterk managent dan oudere werkenden. Qua populariteit onder werknemers kwamen flexibele tijden en de financiële gezondheid het beste uit het onderzoek. En een leuk salaris is fijn, maar als het gaat om gezondheid dan is natuurlijk de gezondheid van je werknemers nog veel belangrijker!

Hoe houd jij je werknemers vitaal?

Ook niet een geheel onbelangrijke vraag als het gaat om goed werkgeverschap. Gelukkig gaan steeds meer bedrijven het belang hiervan inzien. De focus ligt dan ook op het implementeren van een goed vitaliteitsbeleid. Zeker bij bedrijven met hoge verzuimcijfers heeft dit prioriteit. En vitale werknemers zijn belangrijk, aangezien je natuurlijk burn-outs wilt voorkomen.

Afbeeldingsresultaat voor cartoon plaatjes over werkgevers en vitaliteit werk en veiligheid

Daarom wordt er door bedrijven steeds vaker gebruik gemaakt van een vitaliteitsscan. Op deze manier krijg je inzicht in de vitaliteit van je organisatie en werknemers. Zo bespaar je kosten en blijven je werknemers gemotiveerd.

Livemobility heeft ook een scan, waarmee wij je kunnen helpen je organisatie vitaler te maken. Vraag hier de mobiliteitsscan aan om direct inzicht te krijgen in je huidige bedrijfsmobiliteit en besparingen op kosten en CO2. Want jij wilt als werkgever ook dat je werknemers zo gezond mogelijk zijn!