Livemobility-fietsen-app

Staatssecretaris Van Veldhoven laat 200.000 automobilisten fietsen

De Randstad groeit fors de komende jaren. De regio loopt vast als we niets doen.  Zo vindt ook staatssecretaris Van Veldhoven. In de kamerbrief “Ambities fietsen” gaf ze afgelopen week aan: “Het is mijn ambitie om te zorgen dat de mensen vlot naar hun werk, school, familie en vrienden kunnen.” Alleen dat vlot naar je werk gaan.. dat laat nog wel eens te wensen over, zeker in de ochtend- en avondspits. Gelukkig is Van Veldhoven stellig in haar ambitie en stelt ze de fiets centraal in de oplossing voor het MKB.

Wat wil zij daar precies aan doen?

De staatssecretaris wil maar liefst 3 miljard meer kilometers maken. Alleen dan op twee wielen in plaats van vier. Zo is het haar bedoeling om 200.000 mensen uit de file op de fiets te krijgen. Mensen pakken namelijk vaak te makkelijk de auto naar hun werk en dat terwijl meer dan de helft van de autoritten korter is dan 7,5 km. Oftewel, deze ritten kunnen net zo makkelijk met de fiets! Daarnaast woont meer dan de helft van de werknemers binnen een straal van 15 km van hun werk, waar de elektrische fiets natuurlijk een prima uitkomst voor biedt.

De fiets als alternatief

Met de zomer in aantocht is de fiets natuurlijk een veel populairder vervoersmiddel. Het is lekker warm, soms een regenbui maar dat valt echt heel erg mee zoals we hier laten zien in samenwerking met Buienradar. Maar ondanks het lekkere weer is het nog niet populair genoeg. Gelukkig gaat staatssecretaris Van Veldhoven daar verandering in brengen en het fietsgebruik in het woon-werkverkeer bevorderen. Zo gaat zij in gesprek met grote landelijke werkgevers en het MKB om bestaande fiscale regelingen optimaal te kunnen benutten.

Kwart miljard voor investering in de fiets

Ook het kabinet draagt zo zijn steentje bij. Zo hebben ze 100 miljoen euro besteed aan het versnellen van de aanleg van fietsroutes en het innoveren en vergroten van de stallingsmogelijkheden bij stations. Zo is het de bedoeling dat er in deze kabinetsperiode het beschikbare budget zo efficiënt mogelijk wordt uitgegeven aan zoveel mogelijk projecten. De staatssecretaris wil dat de regio flink bijdraagt aan de fietsstimulering en ze verwacht dat er in totaal een kwart miljard euro wordt geïnvesteerd in de fiets. Verder wordt voor het tekort aan fietsenstallingen bij stations 74 miljoen uitgetrokken. En er moet bovendien rekening worden gehouden met meer verschillende soorten fietsen, zoals elektrische fietsen en speed-pedelecs.

Als het gaat om de selectie van de projecten wordt de voorkeur gegeven aan projecten die in deze kabinetsperiode worden gebouwd. Ook moeten deze projecten passen in een regionale aanpak van fietsstimulering waar werknemers in betrokken zijn. Een goed voorbeeld van zo’n project is Beteropweg in Haarlem waar de Livemobility app wordt gebruikt voor het vastleggen van spitsmijdingen. De verwachting van de staatssecretaris is dat de projecten duurzaam worden gebouwd. Verder wordt er gekeken naar mogelijkheden om de overstap van auto naar fiets of fiets + OV te realiseren.

Wat kun je zelf doen om vaker te fietsen?

Probeer je eens voor te stellen dat je af en toe je auto laat staan en de fiets pakt naar je werk. Hoeveel voordelen heeft dit voor jezelf en je bedrijf? Heel veel voordelen zoals je hier kunt lezen. Je bent minder vaak ziek, hebt minder last van stress, wordt 13% fitter en je stoot veel minder co2 uit! Ben jij één van die 200.000 medewerkers waar Van Veldhoven het over heeft? Stap dan volgende week op de fiets in plaats van de auto, het weer lijkt volgende week perfect voor een fietsrit!

Livemobility-fietsweer