Vitaliteit en medewerkers gezondheid

Vitaliteit als voorspeller van prestaties

Meer bewegen, minder zitten, gezonde voeding, kortom vitaliteit. Het zit vaak wel allemaal in ons hoofd maar toch hebben we er lang niet altijd de tijd of motivatie voor. Maar waarom is vitaliteit zo belangrijk? Omdat vitaliteit wordt gezien als voorspeller van individuele en collectieve prestaties.

Is vitaliteit echt zo belangrijk?

Om daar een goed antwoord op te geven is het van belang om te kijken wat regelmatig bewegen nou écht met je doet. Zo zegt professor Greg Whyte, van Centre for Health and Human Performance, hierover: ‘wanneer we sporten sturen we hormonen naar de hersenen. Deze komen vervolgens in het beloningscentrum van het hersengebied terecht, waardoor we ons goed voelen’. Je kent het misschien wel; dat euforische gevoel wanneer je net klaar bent met sporten.

Sporten geeft je dus zowel geestelijk als lichamelijk een goede conditie. Zo maakt sporten je lichaam sterk en voorkom je zo problemen als rug- en nekklachten. Sporten heeft dus veel voordelen en is een goede investering in eigen lichaam en geest. Toch lijkt niet iedereen zich er al te druk om te maken. Of we vertellen onszelf dat er helemaal geen tijd voor is. En dat terwijl de drempel helemaal niet zo hoog hoeft te zijn. Het kan bijvoorbeeld al heel eenvoudig door van je woon-werkritten je sportritten te maken door wat vaker te fietsen!

vitaliteit

Wat betekent medewerkers gezondheid voor organisaties?

Organisaties hebben zeer veel baat bij vitale werknemers. Zo geeft hoogleraar Heike Bruch aan dat energieke werknemers minstens 40% beter dan gemiddeld presteren. ‘Energie is niet zomaar een factor, het blijkt de beste voorspeller van individuele en collectieve prestaties te zijn’. Medewerkers vinden vitaliteit belangrijk. Uit onderzoek van Menzis blijkt dat maar liefst 87% van de werkgevers vitaliteit belangrijk vindt, maar slechts 23% hier daadwerkelijk iets mee doet.

Volgens de Nationale Vacaturebank blijkt zelfs dat bijna driekwart van de bedrijven sporten niet stimuleert. Veel werkgevers vragen zich af of ze zich deze secundaire arbeidsvoorwaarde wel kunnen veroorloven. Wat ze echter vergeten is dat een klein uurtje sporten veel meer productiviteit kan opleveren dan het kost. Je zou je als werkgever kunnen onderscheiden en het sporten op kunnen nemen in de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Hieruit blijkt dus dat de medewerkers graag meer willen bewegen, maar dit onvoldoende gefaciliteerd wordt door de werkgever.
Vitaliteit en medewerkers gezondheidVitaliteit is een onderwerp dat hoog in de agenda staat bij veel organisaties. Toch wordt er in veel gevallen nog weinig aan gedaan. Werk aan de winkel dus!

Wil jij met meer plezier naar je werk?

Nederlanders zitten te lang achter een computer, met als gevolg productiviteitsverlies door gebrek aan scherpte. Zo geeft Willem van Mechelen, hoogleraar bedrijfs- en sportgeneeskunde, aan dat het Nederlands bedrijfsleven elk jaar miljarden blessures en ziekten had kunnen voorkomen. Of, in de woorden van hoogleraar neuropsycholoog Erik Scherder: ‘Beweeg! Want dat is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je productiviteit, je geheugen en misschien wel het meest belangrijke: je werkgeluk’.

Bewegen verhoogt dus je productiviteit en plezier tijdens werk. Wat doe jij om jezelf fit te houden?

Hoe maak ik sporten een onderdeel van mijn dag?

Het belangrijkste vind ik zelf om te blijven focussen op resultaat. Dat vind ik zo mooi aan de Livemobility app. Daarin zie je namelijk direct de resultaten van de keuzes die je dagelijks maakt. Bijvoorbeeld je calorieën, je kosten en je CO2-verbruik.

En wanneer je resultaat ziet en het prestatiebevorderende gevoel ervan ervaart, zul je zien dat het een stuk makkelijker wordt om sporten een onderdeel van je dag en levensstijl te maken.

Voor mij betekent dit vroeg opstaan en heerlijk wakker worden in de sportschool om zo fris en fruitig aan de dag te beginnen. Tenslotte heeft de morgenstond goud in de mond!